Tilbake på Høyenhall 27 år etter brannen

Madeleine Götz representerte IF Frøy på en flott måte på Høyenskall skole denne uka.

I dag 5. mai for 27 år gikk IF Frøys sykler, arkiver og bilder med i en dramatisk brann på Høyenhall skole. Denne uka var klubben tilbake på skolen med sykkelinstruksjon.

Brannen på Høyenhall skole 5. mai 1987 var dramatisk. Faksimilen er fra Frøy-boka.

IF Frøy flyttet fra Kampen til Manglerud-området da medlemmene gjorde det samme på 70-tallet. Etterhvert ble Høyenhall skole et viktig samlingspunkt, her hadde klubben sine arkiver med protokoller, bilder og klubbaviser. Den hadde også et eget treningsstudio med spinningsykler. Aftenposten kalte IF Frøy for Høyenhallklubben.

For 27 år siden i dag rammet ulykken: Skolen brant ned etter at noen unger hadde kommet seg opp på taket og kastet brennende fyrstikker ned i luftekanalene. Vi siterer fra Frøy-boka:

“IF Frøy hadde sine treningslokaler der, med alle sine ergometersykler, ruller,
styrkeapparater, massasjebenker. Men Frøys arkiv, helt fra starten av, lå også lagret i et
rom på skolen. Møteprotokoller, resultater, årsmøte-beretninger, alt ble flammenes bytte og
ingenting var forsikret.

Høyenhall Skole hadde vært midtpunktet for trening og et sosialt møtested for de aktive,
foreldre og tillitsvalgte. Her hadde klubben sine årsmøter og medlemsmøter og her var
utgangspunktet for turer og konkurranser.”

Det passer med dette tilbakeblikket nå fordi IF Frøy denne uka var tilbake på Høyenhall skole, med instruksjon for femteklassingene. Madeleine Götz var en dyktig og populær instruktør som fikk elevene til å tørre mer enn de trodde de ville på sykkelen.

Ekstra morsomt var det at en av femteklassingene spurte om vi kjente Erling Bendiksen. Svaret var ja – Erling var en av klubbens lovende unggutter på 70-tallet. Han var elevens bestefar – og det betyr også at hans oldefar Edmund Bendiksen var klubbens formann da den fylte 50 år i 1978.