Spennende NC-løyper i Son

Lørdag 11. og søndag 12. mai er det Norgescup i Son. Vi har testet løypene, og kan slå fast at arrangøren har komponert spennende og utfordrende løyper.

Toppbilde: William på sju mestret wallriden i sprintløypa til Soon CK perfekt. Løypa benyttes i Norgescupen 11. mai.
Foto © Vidar Handal
Luftig_hopp

Løypene var artige og varierte, og passer alle aldre og ferdigheter. Selv undertegnede kom seg velberget gjennom løypa uten å måtte ty til ”Chicken-runs”.

Wallride

Sprintløypa, som skal brukes lørdag går nesten utelukkende på skoleområdet.

Starten går i svak motbakke på en asfaltert p-plass. Vi tok noen krappe svinger rundt noen busker og over noen hinder (på treplatting) og etter det kommer man inn på en grusplass hvor løypa vender 180 grader på en ”Wallride”. Her er det bare å ha full gass. William på 7 år fra Svelvik SK behersket denne til fulle og syntes dette var kjempegøy.

Rett etter Wallriden skal man ned en betongtrapp. Rytterne kjører da på en bratt grusvei nedover før de snur i bunn og kjører en parallell grusvei bratt opp igjen. Her vil nok sprinten avgjøres av den som har mest kraft i beina.

Når deltakerne entrer skoleområdet igjen, skal de opp samme trappen man kjørte ned. Her er det snekret en rampe, slik at det er enkelt å komme opp.

Etter denne rampen skal syklistene ned en annen trapp som er delt i tre med mellomliggende repos.

Herfra er det slakt nedover og 100 meter til mål.

Rundbaneløypa

Rundbaneløypa starter på samme sted som sprintløypa, men bryter raskt sørover fra skolen og ut på en grusvei. Etter noen hundre meter bryter startloopen til høyre og inn på sti. Syklistene kommer raskt til toppen av slalåmbakken hvor man skal ned noen serpentinersvinger som er bygd opp med doserte svinger.

Vel nede i bakken snur man og kjører til toppen igjen. Herfra går det på sti i en bue ned til bunnen av bakken, for så å snu og kjøre tilbake og runde startpunktet. Deltakerne er da ferdig med startloopen og begynner på første runde. Denne begynner likt med startloopen, men svinger nå til venstre fra grusveien der man tidligere svingte høyre.

Her går det på singeltrackstier på skogsbunn. Det er fortsatt vått mange steder, så røtter og steiner kan være sleipe. Andre steder er det knusktørt. Det er en del meter med grus også, så hvis været fortsetter med tørre og varme forhold, vil anbefalingen være å finne noe som ruller lett fremfor grove knaster.

Rockgarden

Etter litt grusvei og kjerrevei med jordbunn bærer det inn på singeltrackigjen. Her møter man fort et bygd hinder, populært kalt ”Rockgarden”.

Det er relativt bratt ned, men steinene ligger godt og tett, så det går greit å kjøre ned her. Herfra går det fortsatt på skogsbunn med mange røtter.

Etter noen minutter kommer man til en bratt nedoverkjøring med et hopp i bunn. Etter hoppet går det rett inn i en godt dosert sving, så det er ikke nødvendig å slite bremseklossene!

Etter dette kommer man til toppen av slalåmbakken, og man forsetter tilsvarende man gjorde på startloopen.

Mye jobb – fine løyper

Soon CK har lagt ned mye jobb i løypene, og det betaler seg med en morsom løype som har utfordrende hindre, raske flytpartier, noe transport på grusvei og kjerrevei, og høydemeter nok til å skille feltet.

Løypa passer alle ferdighetsnivåer, og forskjellen på gode og mindre gode utøvere vil skille på tidsforbruk og om man må ned i med en fot eller ei her og der.

Rockgarden_1
Denne steinrøysa er bygd opp i rundbaneløypa i Son, og vil skape utfordringer for rytterne i rundbanerittet søndag 12. mai.
Foto © Vidar Handal