Rittrapport EM Furusjøen Rundt

Årets Europamesterskap i terrengsykling maraton er denne gang kommet til Norge og Rondane, nærmere bestemt Furusjøen Rundt. Furusjøen Rundt er et velkjent arrangement, og kretser rundt Furusjøen på rundt 800moh.

Europamesterskapet for Masters er og lagt hit og trekker også flere Frøyere til fjellet.

EM

I Elite Kvinner hadde IF Frøy med Sylvi Sommer som ble nr 17 totalt og 4. beste norske i et skikkelig maratonritt i fjellet. I tillegg var Martine Stenbro med og ble nr 23. De kjørte 70km-elite.

Sylvi sier: “Min opplevelse er at første delen av løypen er helt knallbra. Det så fantastisk morsomt. Var med lenge og kjempet om en god plassering, men da det var igjen ca 28-25 km ville ikke bena noe mer. Da ble det knallhardt å sykle asfalt og grus, talte meg fremt til at jeg slapp forbi 8 damer. Følte jeg fikk vise at jeg kun kunne sykle bra i terrenget. Var noen av damene som imponerte meg noe helt sinnsykt. De syklet så vilt fort på grusen!

Jeg likte fjorårets løype bedre med sti inn mot mål også… Ble mye asfalt nå syns jeg.

Men nå er jo jeg rundbaneyklist også da, så det er vel ikke helt objektivt.”

I Masterklassene deltok Nina Malme Gulbrandsen og Mariama Jammeh. Begge kjørte i K50, hvor Nina fikk en flott 4.plass og Mariama 6.plass.

Nina kunne si dette etter målgang: “Erland (Ninas ektemann som startet i M50Master, red. anm) hadde en tung dag, og brøyt på Kvam. Sikkert for å slippe alle oppoverbakkene. Jeg hadde god flyt, men ble selvsagt sliten. Ble en 4. plass. Morsomt med EM da det for en gangs skyld var flere enn 2 stk i klassen min. Furusjøen synes jeg alltid leverer”

Mariama forteller: “VAKKERT og KREVENDE! Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at de 1700 høydemetrene på Master kvinner sin 57km løype skulle bli så vakkert og sååå slitsomt, men det ble det. Jeg nådde målet mitt; jeg fullførte!

Noen supre utforkjøringer (med nesten null hvile) ble de også gjennom steiner nedover lia etter at vi hadde nådd toppen – med en fantastisk utsikt i alle retninger – i de korte øyeblikk man tok seg tid til å nyte utsikten, da…

Jeg tar av meg hjelmen for dem som hadde lengre EM- løype enn meg, og som i tillegg måtte ned de bratte, krevende terreng- utforkjøringene til Kvam og deretter klatre opp igjen, i tillegg til å ha klatret i fjellet før det. Godt gjort og STORE gratulasjoner til ALLE Frøyere som fullførte krevende terreng – EM- traseer! Dere kan være STOLTE av dere selv! Og jeg klarte målet mitt – jeg fullførte”

Men masterklassene er og for gutta, hvor Patrik Paulsson og jeg deltok blant herrene.

Patriks inntrykk etter EM Masters Furusjøen: “Lite reflektioner från mig dagen efter Terreng Marathon EM Grym bana. Tuff, gøy og innehöll typ ALLT en mountainbikecyklist bör behärska. Låååånga klättringa, både tekniska och asfalt/grus, rejäla utförsåkningar, fantastiska fjäll, teknik på sten och rötter och allt däremellan. Allt bäddat för en fantastisk dag. Jag är i ok grundform, men har inte den sista form-toppen. En fart som är ok, men dessverre för lav. Så slet vondt opp första fjellet när rittet satte seg. Längre bak än normalt, og merkte tidligt att detta ikke var dagen! När man sedan punga ned fra Krøkkla, så var motivasjonen vekk. Det blev en fin tur på fjellet, og detta ska oppleves igen, då i race-fart! 7:a i EM är varken bra eller dårligt, men kan mye bedre!”

Selv kan jeg vel si at jeg hadde stor respekt for steinene over Sukkertoppen, via Krøkla forbi Afstjønna og gjennom Gravdalen. Det er steiner å punktere på overalt og en punktering kan være skjebnesvangert! Taktikken ble ganske mye luft i dekka, forsiktig kjøring, men ingen punkteringer! Allerede før Krøkla var jeg kjørt i henda, det ble ikke bedre gjennom Gravdalen og i den stupbratte nedkjøringa til Kvam. MEN jeg kom ned, uten å kjøre av, uten å tape spesielt mye og kunne da ta fatt på 525 høydemeter klatring opp fra Gudbrandsdalen. Den bakken var lang og demotiverende! Mot toppen kom en svenske opp som jeg kunne kjøre sammen med og vi hjalp hverandre omtrent til Kringsætrin, da stakk han. Siste stibiten var morsom, og jeg forstår Sylvi savnet den.

I mål var jeg 4. i klassen og nest beste nordmann i Masters totalt. 8 minutter til pallen, og veldig fortjente medaljer til de som var foran meg! I vinter har jeg trent hardt mot dette, brukt mye tid og krefter, men ikke klart å få til mer enn dette, og da kan jeg ikke være misfornøyd!

Furusjøen Rundt var også ritt for tur/trim og aktiv uten å delta i Europamesterskap.

Blant annet hadde IF Frøy med Henriette Bakkeli Gøtz. Hun vant kvinner junior og fikk 5. beste tid av kvinnene totalt i 32km -løypa. Hun forteller: “Furusjøen Rundt var et innholdsrikt ritt, som bestod av både grus, asfalt og terreng. Starten gikk på grus, som gjorde til at det ble kjørt et høyt tempo allerede da. Jeg startet med både menn og kvinner 15-16 i tillegg til aldersbestemte klasser, så kampen om plasseringene inn i det første stipartiet ble viktig. Terrenget var lett, og det å finne flyten ble avgjørende. Jeg kom meg godt avgårde, og ble liggende i en liten gruppe hvor jeg ikke fikk noe gratis. Heldigvis kjørte en eldre, kjøresterk kar seg opp til oss, som var villig til å ta litt føringer når vi kom på grus, og gjøre jobben litt lettere for meg. Rittet ble avsluttet med noen kilometer med ordentlig fjell-terreng, og en skikkelig rå, men lettkjørt utforkjøring. Rittet var for min del 32 kilometer langt, og jeg var ordentlig sliten i det jeg kom i mål.”

I Pathfinder-klassen (73km, samme som Masters menn) var Thomas Lium med og dette hadde han å si: “Furusjøen rundt var et 73 km langt MTB ritt som hadde alt. Først og fremst fantastiske stier i høyfjellet av beste Norske kvalitet. Sugende laange motbakker, bratte utforkjøringer ned til Kvam for så å slite seg opp til høyfjellet igjen. Dette rittet gir en umiddelbar tilbakemelding på form, og teknisk sti teknikk. Slapp unna med en punktering, oppsummert var dette en veldig flott opplevelse.”

Det var og flere Frøyere med, og et kjapt søk på resultatsidene avslører at Anders Haukenes fullførte Pathfinder 73km, Asbjørn Hansen og Henrik Solgaard kjørte 70km-trimrunden. Ingvild Aaløkken syklet 32km, samme som Henriette. I 12km-runden hadde vi med Petra Rønning. Alle resultater er på: https://live.furusjoenrundt.no/current?track=Men%20Elite,%2090%20km

Det er lagt ut mange bilder på rittets facebook-side: https://www.facebook.com/FurusjoenRundt

Jeg vet og at flere andre var påmeldt, men har vært satt ut av spill av tendinitt, bursitt, ferier og anna dritt. Det er dessverre en del av livet og dumt hvis dette var et av sesongens høydepunkt.

Hva gjør vi nå da? Vel, jeg reiser til Valdres og sykler mer og forbereder meg til NM Maraton i Sørumsand 15. august og videre mot Birken og annet høstkrydder.

Vi snakkes plutselig! =)
Sommervarm hilsen fra Jonas og noen i terreng-gjengen!