Ørnulf (82) oppfordret til å sykle med hue

Frøys æresmedlem Ørnulf Pedersen stilte opp da mange organisasjoner søndag 24. august gikk sammen om aksjonen «Sykle med hue». 82-åringen tråkket innover i Østmarka og delte ut brosjyrer til syklister og turgåere.

Toppbilde: Dette var aksjonistene ved Ulsrudvann. Fra venstre Bente Lise Dagenborg, Eva Eriksson, Ørnulf Pedersen, Sidsel Grøndalen, Katrine Hoff Quirk og Johan Hval.

Bruk_hue_ørnulf kopi
82 år er ingen hindring for Ørnulf Pedersen. Han bidrar gjerne til sikrere sykling i Oslo marker-

Aksjonen «Sykle med hue» skal  sørge for bedre samspill mellom brukerne av Oslomarker. Søndag stilte en rekke sykkelklubber og andre friluftsorganisasjoner  opp med stands på forskjellige utfartssteder i Marka. Seks frøyere var på plass på Skullerudstua og ved Ulsrudvann.

Viktig for Frøy å være med

– Det er viktig for vår terrengvirksomhet at Frøy som en stor klubb bidrar til at alle som bruker markene skal gjøre det på en god og trygg måte.  På skogsveier og stier er syklistene den harde trafikanten, som har hovedansvaret for at farlige situasjoner ikke oppstår, sier leder Jørn Michalsen i Frøy.

Han deltok selv på Skullerud sammen med Mette Jakobsen og Ann Kristin Tøftum fra Frøy, Johan Ellingsen fra Østmarkas Venner og Anders Anker-Rasch fra Nots. Mette tok for øvrig sykkelen fatt og dro til Mariholtet for å dele ut informasjonsmateriell.

Ørnulf imponerer

Ved Ulsrudvann deltok Ørnulf Pedersen, Sidsel Grøndalen og Katrine Hoff Quirk, sammen med Johan Hval fra Oslo og Omlands Friluftsråd, Eva Eriksson fra Nots og Bente Lise Dagenborg fra Østmarkas Venner.

– Jeg er spesielt imponert over Ørnulf, som med glede stiller opp på kampanjen. Det viser et varmt hjerte både for Frøy, for terrengsykling og for Østmarka, sier Jørn Michalsen, som takker alle som stilte opp.

Ta hensyn til hverande

Hovedbudskapet i kampanjen var at alle som bruker markene må ta hensyn til hverandre.  De som var på stand pratet med syklister og turgjengere. De fleste var blide og fornøyde, selv om noen få ga uttrykk for at de hadde vært utsatt for syklister som kjørte for fort på grusveiene.

I forbindelse med sykkelkampanjen er det laget ti sykkelvettregler for sykling på skogsvei og sti. De ser du nederst i saken. Ved å klikke på lenken til høyre kan du også se en pdf-versjon av brosjyren som ble delt ut.

Oslo og Omland Friluftsråd koordinerte kampen. I tillegg til de som alt er nevnt, var sykkelklubbene Rye, BOC og Lørenskog, Skiforeningenn, Turistforeningen,  Bærum Natur og friluftsråd og Oslo kommune med på aksjonen. Den vil muliggens bli gjentatt til våren.

De nye sykkelvettreglene

1. Bidra til trivsel og trygghet i Marka. Vær positiv, oppmerksom og hensynsfull overfor alle brukere.

2. Bruk hjelm, hansker, ringeklokke og lys. Sjekk sykkelen før turen. Ta med verktøy og lappesaker.

3. Avpass fart og kjøring etter egne ferdigheter, turveiens vanskelighetsgrad, føreforhold og antall folk på turveiene.

4. Sykle slik at du unngår at folk blir skremt og føler seg utrygge.

5. Senk farten der turvei eller sti er uoversiktlig, svingete eller bratt. Husk at det også er biltrafikk i Marka.

6. Varsle med ringeklokke og brems ned i god tid før du passerer andre.

7. Brems ned til gangfart når du møter barn, eldre, funksjonshemmede, hunder og hester.

8. Unngå å sykle i for store grupper.

9. Legg turen til nye spennende steder. Unngå de mest brukte utfartsstedene, særlig i helgene.

10. Unngå å skade naturen ved stisykling. Vær varsom ved fuktige områder. Ikke lag bredere sti.

Relatert innhold