Velkommen FRØY’n’ZWIFT MTB Series

IF Frøy leder veien inn i E-sport og universell utforming, minker CO2-avtrykket og slitasjen på naturen samt minimerer smitterisiko ved avvikling av ritt

IF Frøy er første idrettslag i Norge som utvikler terrengrittkonseptene sine Terrengsykkelrittet, Norgescup Rundbane og Kalas Cup og muligens EkebergCross til Zwift-baserte ritt i samarbeid med Zwift, EQ-timing og Norges Cykleforbund.

Vi i IF Frøy er opptatt av å spille på lag med alle brukere av marka, vi vil være bærekraftige, redusere CO2-avtrykket som sykling innebærer. Det er og viktig å ta sitt samfunnsansvar og forsøke å minimere smitterisiko ved å samle folkemengder på sykkelritt eller på reisen til sykkelritt, forteller leder av IF Frøy Morten Winsnes.

Bærekraftskontakt i IF Frøy, Jonas Nermoen, er en av initiativtagerne til konseptet og serien i samarbeid med Zwift. Han forteller at det er viktig at syklingen tar innover seg utfordringene som samfunnet i 2020 har og har stor tro på at dette er fremtiden for sykling og idrett generelt. Noen vil hevde at konseptet er prematurt, men er blitt hyperaktuelt nå i forbindelse med Corona-viruset som fortsatt har uklare konsekvenser for sykling, reising, smitte og befolkningen generelt.

Zwift lanserte terrengsykling på deres plattform for noen måneder siden og er nå klar for å utvikle sitt konsept og tilbud til tjukkdekkinger. Terrenggruppa i IF Frøy har kjørt gjennom Terrengsykkelrittet flere ganger og deres watt-filer fordelt på vekt er grunnlaget for hvordan man kan vinne det på. Det blir heller ingen drafting-bonus da terrengsykling ikke fungerer slik. På grunn av en snøfattig vinter er jobben allerede ferdig med å filme og 3D-visualisere rittet i Zwift-farger og landskap. Zwift ser på prosjektet som et pilotprosjekt som kan være aktuelt å rulle ut allerede til OL i Tokyo hvor Nino Schurter og Mathieu van Der Poel skal prøve å slå Erik Hægstad i kampen om det gjeveste man kan vinne.

Det blir samme avvikling for Kalas Cup og Norgescup Rundbane på Skullerudstua senere i sommer når den løypa er ferdigstilt.

Øyvind Aas, initiativtaker til Terrengsykkelrittet, medlem i IF Frøy og journalist i Terrengsykkel uttaler seg skeptisk til konseptet og sier han enda har til gode å la seg imponere av Zwift og mener dette tar terrengsyklingen vekk fra røttene igjen.

Et ikke-navngitt medlem av ‘Østmarkas venner’ sier hen ønsker å se hvilke konsekvenser dette (ikke) får for bruken, slitasjen og vedlikehold av Østmarka som turområde før dette blir drøftet mer ordentlig.

Det har ikke lyktes redaksjonen å få en uttalelse fra atferdspsykolog Einar Beidar ved Dikemark om hvorvidt e-sport-naturopplevelse kan erstatte ekte naturopplevelser. FHI har heller ikke kunnet uttale seg om dette, men har tidligere uttalt på generelt grunnlag at all unødvendig folkeansamling bør unngås med tanke på smitte av Corona-viruset.

IF Frøy støtter og med dette para-idretten i Norge hvor synshemmede nå kan konkurrere på lik linje med alle andre. Rainer Henriksen, som har syklet flere terrengsykkelritt som Grenserittet og Birken sier han gleder seg til å utnytte alle wattene sine på ‘alene-lag’ og ikke på tandem som han har gjort før.

Ved å arrangere slike ritt på Zwift vil det være enklere for personer langveisfra å konkurrere uten å måtte fly med sykkel, betale overnatting og lignende. CO2-avtrykket blir derfor vesentlig redusert, kostnadene reduseres og betraktelig. For mange vil og tidspresset gjøre at det er enklere å delta, og samlet sett antar arrangementsansvarlig Nina Gulbrandsen at antallet deltakere bør overstige 2 000.

Blant løypemerkere, løypefinnere, løypevakter og sekretæriatet i IF Frøy ryktes det høy glassføring da dette ble kjent da mange nå endelig kan delta selv og ikke være på dugnad.

På grunn av skalerbarheten til å arrangere et slik ritt, at serien er et pilotprosjekt og samarbeid med Zwift er og påmeldingskostnaden svært liten. Det koster bare 50NOK å delta på hele rittserien. Alle som allerede er påmeldt TSR2020 vil fortsatt ha gyldig påmelding.

Zwift-frelste Ole Christian Fagerli utbryter da han får høre om saken: “Endelig kan jeg sykle i kjære Østmarka uten å være redd for å kjøre av, uten å bli gjørmete og uten å vaske sykkelen etterpå! Dette hadde jeg aldri trodd jeg skulle si, men Østmarka oppleves best fra kjelleren!”. Kalas Sportswear som leverer klubbtøy til IF Frøy har i samarbeid med arrangørene laget opp en trøye som blir sendt med klimanøytral pakke til totalvinner av dame- og herreklassen i FRØY’n’ZWIFT MTB SERIES. Designet er levert av Kalas Sportswear.

FroyZwiftMTB