Dette bildet er unikt i sykkel-Norge

Til venstre for trener Francisca Eriksen står  mesteparten av IF Frøys elitelag i terreng. Fra venstre Martin Farstadvoll, Laurits Pete, Truls Lutnæs, Christian Holm, Aksel LaForce, Stian Vestli, Eirik Skotte-Haugerud, Jørgen Røn, Eirik Rokke, Julian Vesterhus, Henriette Götz, Magnus Haustreis, Kristian Heggelund Dahl, Nicolai Nilsen, Borgar Mæland, Aleksander Nilsen, Emil Longva, Madeleine Götz, Oda LaForce, Petra Rønning og Celine Solheim.

Se på dette bildet. Det er resultat av mer enn ti års frivillig arbeid blant sykkelungdom med bredde, engasjement, kompetanse og kontinuitet som nøkkelord.

Flasker og flasker var på plass under planleggingsmøtet før sesongen.

Bildet viser de fleste av IF Frøys eliteutøvere i junior og senior terreng 2024. Det er sjelden eller aldri at en sykkelklubber stiller med så mange utøvere på norsk toppnivå. Det som gjør bildet unikt er at nesten alle har vært med i klubben siden de var Frøy Kids. For noen snakker vi om nesten 15 års aktivitet på stiene i Østmarka.

Ketil LaForce er koordinator for elitelaget. Han har vært med i mange år, og har to barn som er på landslagsnivå i terrenget og på landeveien. Han er likevel mest opptatt av å snakke om breddesatsing

 – Det er ingen motsetning mellom topp og bredde, spesielt i en klubb. Disse utøverne har utviklet seg sammen med andre syklister som kanskje ikke har hatt de samme ambisjoner, men som likevel har hatt mange år med sykkelglede i IF Frøy, sier LaForce.

Bildet er tatt på et planleggingsmøte nylig for sesongen 2024. Der var søkelyset på at IF Frøy elite er et lag, ikke mer enn 20 individuelle utøvere.

– Utøverne fikk vite at de har en klubb i ryggen som ønsker å legge til rette for sportslig og personlig utvikling og for at de skal oppnå gode resultater. Dette oppnås best ved at utøverne bidrar inn i prestasjonsgruppa. Inkludert her er hvordan de fremstår på fellestreninger og sammen med laglederne også på ritt, påpeker LaForce.

Det presiseres også at elitesyklistene har noen få, men viktige forpliktelser overfor klubb, yngre utøvere og sponsorer. De er forbilder for de yngste og representer for IF Frøy utad.

I år betyr det blant annet at alle eliteutøverne skal stille som trenere på minst to treninger i Frøy Kids. Det har vært meget populært tidligere. De skal også ha ansvar for å gjennomføre Tour of Norway for Kids på Skullerud mandag 3. juni.

Veldig mange bidrar hvert år for driften av ungdomsgruppene i IF Frøy. I år er det ca 70 trenere. Trude Elde tok initiativet til satsningen for snart 15 år siden, og trenere som Ketil LaForce, Petter Farstadvoll og Jørn Rokke har fulgt med hele tiden. Veldig mange fortjener stor heder for jobben som er gjort

– Klubben er stolt over våre flotte terrengsyklister i alle aldre. For barn og ungdom har vi tilbud for de som vi satse og de som er mer opptatt av bare å ha det gøy på sykkelen. Nå starter terrengsesongen for de minste – med like store grupper som før. Kanskje fører sykkelleken deres til nye eliteutøvere om 10-15 år?

Det sier etter Petter Tiltnes, som er leder i terrenggruppa i Norges største sykkelklubb. Han ser fram til sesongstart, men er bekymret for at det også i år er ventelister i enkelt aldersklasser.

– Vi jobber hardt for å få plass til alle, men vil ha dette problemet helt til det kommer sykkelanlegg for de minste, påpeker han.

PS: Sondre Rokke var ikke med på bildet. Han hadde alt dratt til Brasil der han sikret seg en tredjeplass i XCC og en sjuendeplass i XCO i verdenscupen. Flere utøvere er også tatt ut til EM i rundbane og kortbane 8-12. mai. Mesterskapet går i Romania. Norgscupen i terreng starter i Son 27. og 28 april. Helgen etter er det Rye Terrengsykkelfestival. IF Frøy arrangerer Terrengsykkelrittet maraton 1. juni, Skullerudrittet/Kalas cup 5. juni og Oslo Terrengsykkelfestival 8. og 9. juni

Se hele listen over Norgescup og NM her.