Bakkeklatrernes drøm

Gran Canaria (GC) er kanskje en undervurdert perle. Spesielt for syklister, og ikke minst for de som liker bakker. Lange bakker.

Toppbilde: Bakkeklatrernes drøm

Noen skarve kilometer fra tettpakkede strender og norske kjøttkaker i Puerto Rico, er det perfekte forhold for en økende mengde syklister som rømmer fra vinter-kulden lengre nord. Fra strandpromenaden på sørkysten av GC er det drøye 2000 høydemeter og 60 kilometer til øyas høyeste punkt, Pico de las Nieves. Ingen søndagstur, i hvert fall ikke for Frøy-fedre.

Ut på tur

Ikke fullt så godt trente Frøy-fedre hadde gleden av å bli invitert med til bakkeklatrnernes drøm (eller helvete), av Ola Jorde, Håkon Selje og Sindre Haugsvær. Med base i Puerto Rico er det en meget overkommelig kostnad å ta en drøy sykkeluke på tørr og bar asfalt.

Fra basen er det en transportetappe på 15 km til Puerto Mogan, men derfra har du veien for deg selv. Mulighetene er mange, men de fleste alternativene innebærer minst 1000 meter stigning. Fordelen er at uansett hvor du havner har du både nedoverbakke og medvind hjem igjen.

Kjekke
Frank Selje og Steinar Haugsvær på vei opp Soriadalen.
Det svir

Småsykling på rulle er ikke den beste omvarmingen til bakkene på GC. En slik felle går ikke unggutta i, men foreldrene derimot … Strekningen fra Puerto Mogan til krysset mot Soria er på 18 km med knappe 1000 meter stigning.

Gleden over igjen å sitte på en lett sykkel, med solen i nakken, gjør at det er lett å glemme at man burde startet rolig. Den gode følelsen ved å dundre oppover Mogan-dalen på et gratis bakhjul gir seg fem kilometer fra toppen. Da gir beina tydelig beskjed om at en time på rulla i ny og ne ikke er nok.

Men i motbakke …

… går det framover. Da klarer også fedrene å komme seg videre til Ayacata, et sentralt veikryss midt på øya. Og derfra ligger en haug med rutevalg for dine føtter, alt etter som hvilken lengde du ønsker.

Episk
Arne Jorde og Steinar Haugsvær. På vei mot Ajacata

Noen kjappe Google-søk viser hva som venter på de som setter seg på sykkelsetet på charterøya. Prøv for eksempel: ”Artenara”, ”Tejeda”, ”San Bartoleme” og ”Santa Lucia de Tirajana”. Eller kanskje ”Valley of tears”.

Hele
Sindre Haugsvær, Ola Jorde, Frank Selje, Håkon Selje og Arne Jorde. I Puerto Mogan.

God tur.