|

Aksels bronse toppet godt norsk terreng-EM

Aksel LaForce på pallen etter bronse i XCC for juniorer. Foto: UEC.

Oda LaForce, Martin Farstadvoll og Aksel LaForce fra IF Frøy utgjorde halve det norske landslaget som deltok i EM i terrengsykkel i Romania sist helg. Aksel vant bronse i XCC, mens Oda ble nummer åtte i XCO.

Befaring av Rockgarden før rittene.

Her følger en rapport fra mesterskapet fra lagleder Ketil Laforce.

Det norske laget bestod i utgangspunktet av seks utøvere, herunder to junior- og fire U23 utøvere. Tre av disse var fra IF Frøy. Støtteaparatet  i regi av NCF var Ove Sollie, fagansvarlig på Wang Toppidrett samt trener for fire av utøverne, og undertegnede fra Frøy.

At NCF og Norge skulle sende et lag til EM hang lenge i en tynn tråd pga økonomien. Heldigvis ordnet det seg og landslagssjefen tok ut et rent junior- og U23 lag. Utøver som hadde pritroritert WC i Brasil var ikke aktuelle på grunn av totalbelastningen. 

Etter tre timers flytur og fire  timers biltur på dårlige trafikkerte veier i to leide minibusser, ankom vi skiskytter-, alpint- og aktivitetsdestinajonen Cheile Gradestei som ligger 1200 meter over have . Bortsett fra dårlig vær og bjørn i løypa (Romania har mye bjørn og løshunder) er Cheile Gradestei et supert sted for terrengsykkelmesterskap. Området er privat,  så man kan bygge løype så mye man vil, det er stor sengekapasitet og gangavstand til alt bortsett fra butikker som ligger nede i bygda.

Fire av fem norske deltakere i EM i terreng. Fra vensre Kamilla Aasebø, Oda LaForce, Martin Farstadvoll, Sivert Ekroll og Aksel LaForce.

Arrangøren la seg virkelig i selene for at arrangementet skulle bli bra. De var godt bemannet, gjorde nødvendige utbedringer i løypa, rigging og nedriging, og var overhode ikke preget av «bad mentalety» som de mente for mange i landet fortsatt hadde (under komunismen var det ikke noe vits å stå på. Det ble likt for alle uansett).

Vi bodde på tomansrom og gikk til felles matsal hvor alle landene spiste. Mange kjente syklister. Nesten som å være i «The olympic village»J

Tirsdagen ble satt av til gjennomgang av løypa. Løypa var tørr, teknisk, krevende og morsom  med ulike monenter hele tiden. Så kom regnet! Løypa ble svært vanskelig, ikke minst i de vanskelige klatringene. Klebrig gjørme som pakket seg. Viktig med tilgang til gode gjørmedekk, noe vi sjelden trenger i Norge.

EM ble arrangert i idylliske omgivelser på landsbygda i Romania.

Av hensyn til poengsanking og kamp om plasser til OL ble XCC for U23 og Elite slått sammen. Det ble gjennomført kvailfiseringsritt ondag, der topp 20 i vert hit gikk videre til finalen dagen etter. Både Martin og Oda kvalifiserte lett. Begge er raske. Oda som vandlig først i feltet etter noen få meter. Martin raskt frem fra startposisjon lengre bak i feltet. Gode egenskaper å ha.

XCC finalene onsdag startet med et smell. Aksel var sterk og klok, kjempet om seier, og syklet inn til en flott bronse. Oda kom faktisk litt dårlig ut fra start, slet med gjørma, tryna et par ganger og hadde en dårlig dag. Martin kom seg fort frem i feltet. Kjempet lenge om pallen, men det ble en runde for mye.

Lørdag var det XCO for Marin og Aksel. Løypa hadde tørklet opp. Aksel hadde ambisjoner,  men det ble raskt klart at han ikke hadde en god dag. Litt treg start, vond rygg, krasj og påfølgende innvirkning på topplokket endte i en prestasjon lagt under forventet. Liten trøst i at han hadde slått folk som endte på pallen flere ganger i år.

Før U23 var regn eller ikke regn, med påfølgende dekkvalg, en usikkerhet. Værmeldingen var tydelig på det skulle komme en del regn og dermed nok et gjørmebad på gang. Martin beholdt gjøremedekkene (Severe) på, siden man ville blitt straffet hardt med dårlige dekk når regnet kom. Regnet kom «desverre» ikke. Martin fikk en god start, syklet et jevnt godt ritt og endte vel der formen tilsa – et stykke unna det han har inne når formen er på topp..Men en god presasjon var det helt klart,

Søndag var det Odas tur. Etter en skuffende XCC, litt mentale utfordinger med tanke på hvordan takle de tekniske «skumle» elementene , og det at regnet igjen pøste ned, gjorde oss spente. Oda klinte imidlertid til.  Disponerte perfekt, kjørte fryktløst og fort nedover i løypa og endte på en solid 8.plass. Det på en dag der elementene tok ut flere, herunder soleklar favoritt i eliteklassen Paulin Ferrand-Prevot. Imponerende og deilig avslsutning.

Alt i alt ble mesterskapet en bra erfaring for våre utøvere. Gode prestasjoner og viktige erfaringer. Mye mer en gode bein som skal klaffe for å infri det man på forhånd tenker man har inne. Det er høyt og jevnt nivå og de store nasjonene som Italia, Sveits, Frankrike m.fl. har et betydelig støtteaparat og mye ressurser. Synd Norge har så lite når man seg hvor mange gode utøver vi har. Vi savnet Frøy-teltet!

Ketil LaForce

Alle resultatene fra mesterskapet ligger her.

Aksel LaForce syklet inn til en sterk bronsemedalje i kortbanerittet i EM. Foto: UEC