Sesongslutt

Høsten er i anmarsj og sykkelsesongen nærmer seg slutten for de fleste. Etter mange måneder med mye og god trening går vi inn i en tid som kan være vanskelig. Hva skal man gjøre, hvor mye må/trenger/gidder man å trene? Hva gjør meg best mulig forberedt til neste sesong?

Etter mange konkurranser og mye hard trening er det normalt å slite litt med motivasjonen på høsten. Før man begynner å trene mot neste sesong kan det derfor være lurt å ta noen uker treningsfri. Dette er nyttig for å få tilbake motivasjonen og la kroppen hvile. Treningsfri betyr ikke at man skal legge seg på sofaen og være inaktiv i 1 måned før man begynner med vintertrening. Treningsfri betyr lystbetont rolig trening i varierte aktivitetsformer. Løping, styrketrening, rulleski, svømming etc. er aktivitetsformer som er morsomme og gir god treningseffekt.

Når man slipper seg ned med hovedsakelig rolig trening over en lengre periode vil man også miste noe av det man har brukt våren og sommeren på å bygge opp. Det er derfor lurt å legge inn minst en hardøkt per uke, på sykkel, for å opprettholde mest mulig av de fysiologiske adaptasjonene man har bygget opp i løpet av sesongen. Da blir det mye lettere å starte oppkjøringsperioden og man slipper å bruke mye av tiden før nyttår på å komme tilbake i formen man hadde ved sesongslutt. En slik hardøkt bør ha høy intensitet og kjøres som andre hardøkter man er vant til. Følger man disse rådene vil man få mye ut av høsten og stille motivert og klar til spinningssesongen starter. Starten av innesesongen vil også bli lettere om man har holdt aktivitetsnivået oppe.