Roserittet 2015

Dette er norges eldste sykkelritt, og blir arrangert som et tredagersritt med tempo på åpningsdag og to fellesstarter de neste dagene. Det arrangeres trygge landeveisritt for klasser 10-12/13-14/15-16, junior og senior. Ekstra prestisje er det med ledertrøye, klatretrøye og faktisk ”ungdomstrøye”.

IF Frøy hadde i år tre ryttere i ungdomsklassene; Håkon Grude i M15/16 og Tobias Lystad og Sebastian Kiese i M Junior. I tillegg stilte tre ryttere fra Frøy Bianchi.

I temporittet på 12 kuperte kilometer åpnet Håkon og Tobias litt vel forsiktig med 30. og 63. plass med hhv 1 og drøyt 2 minutter bak vinneren. Sebastian fikk en bedre start, med en 7. plass, 22 sekunder bak Didrik Bjerk fra BOC.

Pro oppvarming
Pro oppvarmingFoto © Hans Petter Kiese

De som har hørt om bakkene Hvarnes og Gregers vet at fellesstarten i Roserittet er tøff, med krevende løyper som skiller mye på ellers jevne felt. Lørdag var høsten på plass, med 7-9 grader og de timene rittet pågikk regnet det konstant. Det var glatt og det gikk fort, men utrolig nok ingen alvorlige episoder. Håkon havnet på en 41 plass, med en sykkel hvor girene ikke fungerte. Det gjorde at han raste ned på sammenlagtplassering. Totalt gjennomførte 65 ryttere i M15/16 klassen og kun tre brøt. I juniorfeltet var det tøft fra start og Tobias måtte slippe hovedfeltet relativt tidlig, det var det mange som gjorde og etter ca 60 km av den 110 km lange løypa var det ikke lenger noe hovedfelt. 22. plassen var f.eks over fem minutter bak vinneren. Sebastian kom i mål på 8. plass, 33 sekunder bak Henrik Tveitan.

Fellesstarten på søndag var litt mer preget av gateritt, 25 km runde som ble kjørt hhv 3-4-5 ganger for M15/16-Junior-Senior. I 15/16 klassen gikk den en velt nesten umiddelbart etter start og det skapte tidlig deling i grupper. Håkon havnet dessverre bak, og måtte jobbe mye alene og i mindre grupper og tapte stadig tid til teten for hver runde. I junior-feltet gikk det også en velt, etter ca 18 km og her ble det dessverre mye skader, både ryttere som brøt og materielle skader. Det gjorde at det ble bruddforsøk og Didrik Bjerk kjørte solo i 3 ½ av de fire rundene, men ble tatt igjen før mål på siste runde. Tobias ble hindret av velten på første runde og ble kjørende alene ved første målpassering og kjørte feil på runde 2 og dermed var hans ritt egentlig over. Han gjennomførte to runder før han brøt. Sebastian fikk en punktering i ett hull etter ca 21 km på første runde når han satt i en brudd med 5 andre, og måtte vente flere minutter på servicebil, dermed var han nesten sist ved passering en runde. God servicekjøring og jobbing i gruppene bak klarte han å komme opp i hovedfeltet på tredje runde. Den siste runden var veldig krevende med høy fart for å kjøre inn Didrik i front samtidig som det var sterk vind. Det ble en gruppe på 17 ryttere av de snaue 70 som startet som kjørte inn Didrik og det ble støting i siste bakke før mål og ”vår mann” Sebastian kom inn på en 8. plass med lik tid som 3. plassen.

Håkon runde 1 søndag
Håkon fra rundbanerittet på søndagFoto © Hans Petter Kiese

Håkon Grude endte på 34. plass sammenlagt, Tobias fullførte kun to ritt og Sebastian fikk en god sammenlagtplassering med 3. plass totalt i det jevne feltet. Han var 23 sekunder bak vinneren og det skilte 29 sekunder på de første 5 rytterne.

Sammelagt pall M Junior - foto Hans Petter Kiese
Vinner: Marius Wold, Glåmdal SK 2. plass: Christian Pjåka, Ringerike SK 3. plass: Sebastian Kiese, IF FrøyFoto © Hans Petter Kiese