Rittrapport fra Å i Heiane, NM i terreng-maraton 2018

Et av årets høydepunkt for Masterrytterne i klubben er Norgesmesterskapet maraton. I år var dette Å i Heiane, et ritt som har mange års erfaring. Noen av oss var nede på en rekognoseringstur i fjor under flommen, andre har syklet rittet før.

Vi leide hytte på Tingsaker Camping etter tips fra Frøyere i Team Milslukern og kom oss inn der fredag ettermiddag. Noen reiste til sekretariatet og hentet nummer, andre tok en liten trilletur. Kvelden besto av pasta, Spania-Portugal, og enighet om at morgendagen kom til å bli hard.

Lørdag.

Vi sov lenge, spiste lenge og hadde god tid til å vurdere drikke, taktikk og til å bli skikkelig ritt-nervøse før vi pakket ut av hytta og dro opp til startområdet.

Eliterytterne startet 12.00 og vi Mastere startet 12.05. Ut fra start er det en to-tre kilometer lang bakke som ender i sti. Det første stipartiet varer i nesten en time, med kneiker opp og ned, stort sett flytsti hele veien, bare avbrutt av et par korte gruspartier. Fantastisk parti, men første bakken blir derfor kjørt knallhardt, og det danner seg luker og grupper der og gjennom stiene. Gruppene består gjerne av flere aldersklasser der forskjellige interesser vil avgjøre hvor mye man investerer underveis.

Deretter er det 15 km grus, kjerrevei og opp en gammel jernbanetrase. Her gjelder det å kjøre i gruppe, og være tidlig inn på jernbanen. Når dette partiet er ferdig er du halvveis. Resten av rittet er igjen sti avbrutt av kortere grusstrekker, noen skikkelig bratte bakker opp og ned, men mest flyt. En nydelig sti slynger seg langs elva, før den siste korte lille grusbakken opp til mål (“liten” på oppvarming, forvandlet til “den lange bakken opp til mål” i rittet).

Jonas hadde størst press på seg, med en trøye å forsvare og hard konkurranse. Han lå i tetgruppa hele veien, og det gikk styggfort uten av noen kom løs. Med to mil igjen, opp den hardeste, bratteste og lengste bakken av dem alle, kom endelig Jonas løs fra de andre i gruppa. Da var terningen kastet. Med kun seg selv, pur vilje, slitne bein, slørete blikk og lite drikke til hjelp, holdt han unna hele siste timen. Han kom inn til seier i M30, Norgesmesterskap for andre året, flaggtrøye og beste masters totalt!

NM2018-målgang-Jonas
Foto © Annar Gaustad

Litt etter kommer Vidar inn på 4.plass i M45, helt utkjørt og på tross av en tung dag på setet bare 9 sekunder bak medalje. En blanding av bittert og imponerende.

NM2018-Vidar-målgang
Foto © Annar Gaustad

Patrik hadde ikke dagen i det hele tatt, men karret seg inn til en 5. plass i M35. Det er et langt ritt når kroppen bare ikke vil. Han har mye, mye mer inne.

NM2018-Patrik-målgang
Foto © Annar Gaustad

Øyvin fulgte like etter, på 5. i M50. Han trøblet litt første halvtime, så våknet kroppen og han kjørte mer eller mindre karrierebeste i to timer, smadret feltet han hadde samlet opp, og kjørte slutt solo siste halvannen time til mål.

Å i Heiane 2018 Øyvin
Foto © Frode Mong Skjerli

Å i Heiane er et ritt vi anbefaler, det er morsomme stier, bratte kneiker og mye moro for hver kilometer, så neste år håper vi også å få med noen til på ritt her neste år! Vi vet det finnes o2-opptak, teknikk og guts nok hos svært mange i klubben til en slik type ritt!

Så kommer vår uforbeholdne oppfordring:

Neste år er er NM Maraton rett i nabolaget, Stomperudrittet i Sørumsand. Der skal vi være mange flere fra Frøy! Så sett av 8. september i år, da er det Norgescup og god mulighet for å teste løypa og neste år skal vi ha 40 deltakere i stedet for 4 i Master-klassene!

Trillende hilsen

Jonas, Vidar, Patrik og Øyvin

NM2018-Jonas-sjef
Frøy i front!
Foto © Frode Mong Skjerli