Jobber aktivt for sykkelanlegg
IF Frøy jobber aktivt for å få etablert sykkelanlegg i vårt område. Tirsdag 3. november møtte klubben bystyrets komite som har ansvar for idrettsanlegg.
Toppbilde: En pumptrack er et sykkelanlegg som kan brukes fra de minste til ungdom (og av ungdommelige voksne).
Foto © Velosolutions
Dessverre er byrådet i Oslo negativ til sykling som sport. Det kommer fram ikke minst i behovsplanen for idrettsanlegg i kommunen som byrådet har lagt fram for vedtak i bystyret.
Av 5.800.000.000 kroner byrådet ser for seg å bruke på idrettsanlegg i Oslo de neste årene settes 0 kroner av til sykling. For ordens skyld – det 10-sifrede tallet er 5.8 milliarder.
IF Frøy har jobbet for å få etablert sykkelanlegg – først og fremst for barn og ungdom – i mange år. Klubben har kontinuerlig hundre barn på venteliste for å få bli med i våre aktiviteter. 60 av de er i den yngste aldersgrupper – jenter og gutter opp til ni år.
Årsaken – ved siden av at våre dyktige trenere og ledere i Frøy Kidz skaper et tilbud som er attraktivt for sykkelknøttene – er at det er ekstremt ressurskrevende å trene med barn i skogen. Det kreves 30 trenere og lagledere på sykkel for å aktivisere 90 barn i alderen fra seks til ni år. Å trene på veier eller gater med trafikk er uaktuelt for denne aldersgruppen.
Anlegg gjør det enklere å aktivisere med færre ressurser – i tillegg til at sykling pumptrack, BMX-bane og i terrengsykkelanlegg.
IF Frøy har sammen med Region Øst i NCF hatt flere møter med politikere og administrasjon i Oso kommune i prosessen med å lage behosplanen. Vi har også sendt inn en rekke høringsuttalelser og forslag.
Konkret har klubben kommet med tre forslag til anlegg:
- Terrengsykkeltraseer på Skullerud.
- Pumptrack på Haraløkka.
- BMX-bane på Haraløkka.
Respons fra byrådet: “Anleggene er imidlertid ikke prioritert bygget av kommunen de neste fire årene.”
Både når det gjelder terrengsykkelanlegget (der klubben arrangerer Oslo Terrengsykkelfestival i høst) og pumptrack har klubben utarbeidet konkrete prosjekter – finansiert av klubben.
Holdningen byrådet i Oslo har til sykling som sport er ekstremt skuffende – sett fra IF Frøy og sykkelsporten side. Nå er håpet på gjennomslag i Bystyret, etter møtet klubben hadde med bystyrets komite for samferdsel og miljø (som har ansvaret for idrettsanlegg). Uansett vil klubben jobbe videre for å få etablert anlegg.
Presentasjonen IF Frøy brukte under møtet med bystyre-komiteen kan leses via lenke til høyre.
IF Frøy har tidligere jobbet aktivt for å få sykkelanlegg på Grønmo. Det arbeidet har vi inntil videre gitt opp, fordi kommunen ikke har bestemt seg for hva som skal gjøres på området. Det er imidlertid ingen tivl om at Grønmo kan gi fantastiske muligheter for idrettsanlegg – inkludert sykling. For eksempel er området perfekt for asfalterte traseer som kan brukes til landeveissykling for barn og ungdom, for parasykling og annen paraidrett og for rulleski.
Relatert innhold