Elias på 14.plass i Estland

Elias Spikseth kom inn på 14.plass i den andre etappen av Artic Chain Tour, tre sekunder bak vinneren. Sammenlagt ligger han på 18.plass etter to etapper.

Toppbilde: Frøy-Bianchi presenteres før starten i Tallinn tirsdag. Fra venstre Tord Sundhagen, Henrik Evensen, Eivind Ekeli, Halvor Tandrevold og Elias Spikseth
Foto © Kyrre Rørstad

I forkant av etappe to, med start i Tallinn, våknet laget  til strålende og varmt vær. 196 flate kilometer ventet rytterne før målgang i Viljandi, sør for Tallinn. På frigjøringsdagen til Estland var det mye folk i gamlebyen hvor starten fant sted, og det var et yrende folkeliv rundt syklistene.

Tord var uheldig og fikk teknisk uhell  fant ut at han måtte bytte til reservesykkelen ca. en time før start. Heldigvis var det nok tid til å stille inn sykkelen greit, og etappen forløp knirkefritt.

Femti i snittfart

Første halvannen time av rittet, gikk fort. Snittfarten lå på rundt 50 km/t og da er det ikke lett å gå i brudd i det flate landskapet. Det var flere forsøk på å komme løs, og vår egen Halvor gjorde noen forsøk, uten at han klarte å komme av gårde.

Etter hvert var det to stykker som klarte å få opp mot fem minutter på det meste. Bruddet ble godt hjulpet av at rytterne i hovedfeltet måtte vente på et kryssende tog. Pausen ble imidlertid brukt til langing og da toget var passert, tok tyskerne, som har ledertrøya i laget, ansvar og satte ekstra høy fart på feltet.

For Frøy-Bianchi forløp dagen uten dramatikk og overraskelser. Rytterne fikk imidlertid kraftig regnvær nok en gang, og måtte finne seg i å sykle de siste 60 kilometrene  i vått, men varmt vær.

Tøff avslutning

De siste tre kilometerne var rett og slett grisete, med en svært bratt motbakke innledningsvis, En nesten like bratt nedoverbakke etterfulgt av en sving, satte lederen fra Tyskland ut av spill og rytterne hadde mer enn nok med å holde seg på hjulene på smale og våte veier med tidvis dårlig underlag. En motbakke siste kilometeren gjorde dette til en svært tøff avslutning.

Eivind lå helt i teten av feltet, da det kun gjenstod en liten bit. En uheldig plassering i en rundkjøring gjorde imidlertid til at den gode plasseringen raskt ble omgjort til en dårlig plassering og svært smal vei i den siste stigningen gjorde at det ble vanskelig å forsere noe særlig helt på tampen.

Best av våre ble Elias Spikseth, som endte på en 14. plass, 3 sekunder bak vinneren. Elias er også den best plasserte rytteren på en 18. plass, 18 sekunder bak ledende svenske Marcus Fåglum Karlsson.