En ulykke inntreffer. Hva gjør du?
Sikre skadestedet
Hovedtreneren tar ledelsen. Sett umiddelbart en voksen med refleksvest til å varsle øvrige medtrafikanter. Det vil fungere som en veisperring og varsling for andre. Og sett en voksen til å håndtere øvrige ryttere!
Her bør det nevnes at trafikk fra begge retninger kan være nødvendig å varsle/stoppe.
Øvrige ryttere i gruppen; adlyd ordre som blir gitt og bidra med sikring. Få pasienter bort fra åpenbare farer og rydd veibanen ved behov.
Hold gruppen samlet på et sikkert sted utenfor veibanen, slik at ikke fare for flere situasjoner inntrer.
Skaff oversikt og varsle
Hvor er ulykken? Hvor mange ser ut til å være skadet?
Ring ambulanse 113 eller politi 112.
Det viktigste er å gi nødetatene en så god posisjon som mulig. Operatøren på telefonen vil veilede deg videre og stille viktige spørsmål. Forsøk å beholde roen.
Hvis du mener du er kvalifisert til å gi førstehjelp, kan du sette noen andre på stedet til å varsle nødetatene slik at du kan begynne livreddende førstehjelp umiddelbart.
Gi livreddende førstehjelp
Tenk ABC, som står for Airways (frie luftveier), Breathing (pust) og Circulation (blodsirkulasjon).
Sikre frie luftveier ved å bøye hodet forsiktig bakover. Puster pasienten, legg vedkommende i stabilt sideleie eller sørg for at noen holder hodet bakover hvis det ikke er mulig å flytte pasienten. Selv på en varm sommerdag starter nedkjøling umiddelbart, og reduserer raskt muligheten til å overleve. Sørg for at pasientene holder seg varme, bruk alt tilgjengelig tøy/jakker/armer/varmeteppe etc.
NB! Kjøling kommer hurtigst fra bakken, derfor må noe legges under skadede, fremfor oppå.
Hvis pasienten ikke puster, start hjerte- og lungeredning med 30 kompresjoner etterfulgt av to innblåsinger. Du skal ikke blåse hardt, men se at brystkassen hever seg. Det er viktig med rytme på kompresjonene. Ironisk nok har sangen «Stayin´ alive» med popgruppa Bee Gees akkurat riktig tempo på kompresjonene.
NB! Kompresjon utføres med «stive/strake» armer. Man skal heller ikke være redd for å knekke et ribb-bein. Heller det og en som overlever enn en som dør fordi vi ikke tør bruke nok kraft,- men ikke overdriv.
Sørg for at noen kan avlaste komprimeringen, siden dette er fysisk svært krevende. Snakk med hverandre rundt pasienten og gi tydelige beskjeder. Behold roen, og husk at hensikten med hjerte- og lungeredning er å sikre sirkulasjon, ikke at pasienten plutselig «våkner».
Hold på med førstehjelp til redningsmannskapene er på stedet og tydelig gir beskjed om å overta.
Når situasjonen er under kontroll av profesjonelle:
Varsle foreldre/foresatte
Ved mindre skader
- Stans gruppen, sikre stedet ved hjelp av en annen voksen (NB refleksvest!)
- Utfør førstehjelp på stedet, og sjekk utstyret (sykkel, hjelm)
- Følg ekstra godt med på rytteren dersom treningen fortsettes.
- Varsle foresatte om det inntrufne, slik at de kan følge opp med evt legebesøk eller monitoring av den skadde.
- Bistå i utfylling av skadeskjema til forsikringsselskap
- Sjekk innsiden av hjelmen for ev. skader. Oppdages skader på hjelm skal ikke person fortsette trening uansett hvordan de føler seg der og da.