Triatlon-debut med suksess!

Samme uke som årsmøtet vedtok å melde IF Frøy inn i triatlonforbudet, tok Henrik Farstadvoll og Jonas Nermoen gull, Dagfinn Bang-Johansen sølv og Emil August Longva bronse i vinter-NM. I tillegg var det flere andre gode prestasjoner. Under følge en rapport fra gullvinner Jonas:

Toppbilde: Henrik Farstadvoll går inn som vinner av juniorklassen i NM i vintetriatlon

Jonas_Dagfinn
Jonas Nermoen (til venstre) og Dagfinn Bang-Johansen var fornøyde vinner av henholdsvis gull og sølv.

Det var etter en idé som kom sigende inn med kulda at et par Frøy-syklister veldig lyst til å prøve seg på Vintertriatlon! Sykling på snø er det flere av oss som allerede driver med, langrennstrening gjør vi noe av og løping klarer jo “alle”. 

Plutselig medlem i forbundet

For å delta i NM må du løse lisens, for å løse lisens må du være tilknyttet en klubb i Norges Triatlonforbund. Vi er allerede medlemmer i Norges beste klubb, IF Frøy, så det eneste hinderet var å ta Frøy inn i Triatlonfamilien!

Så plutselig, IF Frøy er Norges nyeste triatlon-klubb etter at et vedtak på årsmøtet ble gjort. Årsmøtet var den 15.februar og allerede 21. februar var det duket for Norgesmesterskap i Vintertriatlon.

Løp, sykling og langrenn

Vintertriatlon er en idrett med fellesstart. Først løper man en stubb, skifter til sykkelutstyr (husk hjelmen!!), sykler ei lita stund, skifter til langrennsutstyr og hiver seg på stavene for å skli på snøen til mål.

Årets Norgesmesterskap var på Heistadmoen utenfor Kongsberg. Dette er oppløpet hvor en viss råkjører ropte “Og æ ska itj te OL!?” i 2006. For den av oss som faktisk deltok da, så var temperaturen i 2021 ca 15 grader varmere. Det betyr at snøen blir bløt, løs og vanskelig å skape god fremdrift i. Men dette er nå likt for alle.

Fin løpetrase

Løpedelen var en liten kneik opp og ned, før 400m flatt til vending og 500m tilbake, noe som gjør at løperunden ble ganske nøyaktig  en km. Deltagere i ungdomsklassen løp to runder, juniorer fire runder og alle i aldersgrupper og elite løp 7 runder. I det store og hele fremsto løperunden fast også de siste senior-rundene, noe som tyder på at traseen holdt fint gjennom hele arrangementet. Det var likevel en stor fordel å ha løpesko med grovt mønster under!

Inn til T1 (transition 1) og ut på sykkel bærer det!

Ungdomsklassen og delvis juniorklassen hadde noenlunde faste forhold her, men Henrik og Felix hadde nok en viss fordel av fatbike. Det skal sies at i Vintertriatlon finnes en minimumsbredde på dekk, men ikke en maksimumsbredde.

Sykkelklubbmedlemskap en fordel

Slik sett er det en stor fordel å komme fra en sykkelklubb med mange sykkelvenner hvor det er mulig å få tak i det utstyret som åpenbart er best for forholdene. Dagfinn og Jonas hadde også fatbike i seniorklassene, noe som her var en enda større fordel. Når det er sagt, så var dagens bestemann i NM en som klarte å sykle fort med 2,35″ dekk.

Sykkelrunden var  to km og i utgangspunktet veldig lettsyklet, med en nedoverbakke etterfulgt av en like lang motbakke og ellers flatt.

Ungdomsklassen syklet 2 runder, juniorene 3 og seniorer skulle sykle 7. Heldigvis ble dette kortet ned til 5 runder.

Etter tidvis mye kaving og tryning er det godt å komme til T2, få på skisko og løpe til der man får lov å ta på skiene!

Tøff skiløype

Skiløypa var tøff, den var tre tøffe motbakker i sugende snø og halvsvingete ned på stadion igjen. Ungdomsklassen gikk en runde, juniorene to og seniorer gikk fire runder. Det var helt vanvittig slitsomt å hive seg på stavene og veldig annerledes enn et vanlig skirenn! Men det som var akkurat som vanlige skirenn, er at det er slitsomt, morsomt og veldig godt å krysse målstreken og legge seg ned litt! Og det gjaldt ALLE jeg så der, fra norgesmesteren til de som brukte en time eller to mer enn vinneren.

En så kompakt og intim arena gjorde at alle var med konkurransen hele tida, uansett om du var en runde foran eller bak.

Takk til IF Frøy

IF Frøy ble som skrevet en triatlonklubb omtrent tre dager før NM, og det skal rettes en stor takk til initativtakere, pådrivere og gjennomførere av de ideene som noen av oss andre får! TAKK!

Neste år samler vi en haug med folk og blir største klubb! Jeg tror jaggu meg jeg blir med neste år selv for dette er det morsomste jeg har gjort til nå i 2021! Men da blir det ikke aldersklasse på meg (Jonas), men eliteklasse!

Relatert innhold