Landeveisbirken 2013

Landeveisbirken er et relativt nytt bidrag til hele Birkenpakka og helt nytt i år ble også rittet Ungdomsbirken Landevei arrangert. Dette var et ritt kun for klassene 15-16.

Toppbilde: Frøygutta er klare til å kjøre et aktivt ritt.
Foto © Per Allan D Johansson

Landeveisbirken ble i 2013 arrangert for andre gang. Det har start på Rena og målgang på fast plass på Lillehammer. Rittet er ca 171 km langt. Det er ikke krav om sekk.

For de som ikke vil sykle hele distansen arrangeres også HalvBirken Landevei som har start ved Maxbo på Brumundal og målgang etter 73,6 km.

Nytt i 2013 var arrangementet UngdomsBirken Landevei som også hadde start på Maxbo ved Brumundal og startet kl 09.00. Dette rittet er kun for klassene 15-16 år og klassifisert som turritt, noe som er litt uvant for de fleste deltakerne som vanligvis sykler aktive ritt. Det var uansett bra påmelding og mange sterke navn i begge klasser sto klare på startstreken. Det var supert sykkelvær men himmelen og utsiktene var ikke så bra. Vi hadde med tre ungdommer fra IF Frøy. Det var Allan Dahl Johansson (M15), Lars Ottar Jorde (M16) og Sebastian Kiese (M16). Vi kjørte bil gjennom løypa kvelden før og hadde konkludert med at den så helt super ut uten de helt store utfordringene. Vi kjørte ikke helt opp til Lillehammer men vi visste at slutten var kupert og ville skille en del på rytterne. Uansett var gutta motiverte og ville ligge i front og styre farten og kjøre aktivt.

frisk-start
Allan (IF Frøy) og Ludvik (Drøbak) tar kontrollFoto © Per Allan D Johansson

Feltet syklet rolig og kontrollert første del av rittet og alle hang med fint. Men etterhvert kom regnet og flere ryttere slet med å se skikkelig og feltet var litt mer urolig. Det var også veldig glatt og feltet sprakk noe opp i utforkjøringene. Allan slet veldig med brillene sine og han la seg bak i feltet for å prøve å fikse litt på dem. Mistet nok litt fokus på syklingen og krasjet inn i autovernet og slo armen og ribbeina. Ble sittende litt på bakken før han bestemte seg for å ta opp jakten på feltet men etter en halvtimes sykling valgte han å stå av. Han hadde store smerter i kroppen og ble kjørt til Røde Kors for undersøkelse ved målgang på Lillehammer.

Lars Ottar Jorde og Sebastian Kiese tråkket iherdig videre i plaskregnet og klamret seg fast til feltet. Ved Moelv hadde Sebastian falt litt bak feltet og syklet i en liten gruppe mens Lars Ottar fortsatt hang med i teten. Når det nærmet seg Lillehammer var det veldig aktiv kjøring og støting hele tiden noe som tappet Lars for krefter. Når spurten gikk var Lars Ottar helt tom og endre opp på 12 plass ca fire minutter bak vinneren. Sebastian kom i mål fire minutter etter Lars. Begge var gjennomvåte og utrolig kalde. Det var greit å få i seg litt varm suppe og tørre klær.

tetgruppa
Ved Moelv er det fortsatt en stor tetgruppe. Torjus (TCK) knaller til i front. Lars Ottar Jorde henger fortsatt godt medFoto © Per Allan D Johansson

Vinneren i M16 var Frederik Engebretsen fra Ringerike SK. Ringerike hadde mange med og kjørte med bra laginnsats. Les artikkelen om Frederik etter målgang .

Resultatliste M16

01: Engebretsen, Frederik (Ringerike SK)
02: Foss, Tobias (Lillehammer)
03: Skare, Michael (Ringerike)
….
12: Jorde, Lars Ottar (IF Frøy)
….
15: Kiese, Sebastian (IF Frøy)

Resultatliste M15

01: Ullebø, Sedrik Engebø (Sogn CK)
02: Skaarseth, Iver (Lillehammer)
03: Holstad, Ludvik Aspelund (Drøbak)
….
DNF: Johansson, Allan Dahl (IF Frøy)

Resultatliste UK16

01: Flotten, Synne (Oppdal SK)
02: Aaseth, Vilde (Ottestad)
03: Pedersen, Elise (Brumunddal SK)