Frøy sykler Flandern Rundt og Paris Roubaix i år igjen

Akkurat som i 2015 stiller en gjeng fra Frøy opp og sykler Flandern Rundt og Paris Roubaix. Begge rittene går i starten av april.

Vi stiller med 12 personer på Flandern og 8 på Paris Roubaix. Dette er to av de største rittene på terminlisten i internasjonal sykkelsport. Flandern Rundt er det største årlige idrettsarrangementet i Belgia.

Det er som man feirer julekveld, holmenkollsøndag og 17. mai samtidig med 800 000 gale Belgiere som omkranser løypa. Rittet vårt går dagen før proffrittet og vi vil få med oss hele indrefileten av brostein og hellinger/bakker.

Flandern Rundt

Det er 11 personer som har valgt mellomdistansen på 137 km og 1600 høydemeter. Miks dette med 50 km med brostein så har du en ide om hva dette er. Det er kun en person som kjører full distanse og det er Daniel fra Rye XP. For hans del går starten fra Brugge og de sykler 110 km før man går inn i delen som den første gruppa sykler. Totalt er det 240 km.

Paris Roubaix
Roubaix

8 personer har valgt mellomdistansen på 139 km som går fra målbyen Roubaix. Full distanse er 163 km men litt mer utfordrende med tanke på logistikken. Fra starten i Roubaix sykler man ned til Sektor 18 som er en stor utfordring, nemlig Arenbergskogen. 2400 meter med brostein, kategori 5 (Les: brostein sluppet fra helikopter). Videre teller sektorene nedover til 1 og inn på velodromen i Roubaix der man sykler en og en halv runde.

Routesticker
Planlegging

Vi reserverte plass til Flandern Rundt i 2015 da det i 2016 er 100-års jubileum og det er mer enn normal interesse. Vi bor på samme sted under Roubaix, som er mindre enn en times kjøretur unna.

Tips

Flandern Rundt arrangeres alltid helgen i uke 14 og Roubaix helgen etter.

Forberedelser

Vi følger innetreningen til IF Frøy på Hellerud og egentrening

Påmelding

Det har blitt enklere for utlendinger å kunne melde seg på rittet da organisasjonen har opphevet den tidligere grensen for utlendinger til først-til-mølla prinsippet. Flandern (16000 ledige plasser) og Roubaix (5000 ledige plasser).

Pris for å delta

Det er et annet prisnivå enn hjemme. Ved tidlig påmelding koster det 35 Euro! Det er enkelt og billig å fly til Brüssel.

Målsetning Flandern Rundt

Vi skal sykle distansen samlet i to forskjellige grupper og sjekke hvorvidt det er mulig å komme opp brosteinsbakkene uten for mye stopp. Slutt-tid ca 4:30 og 5:30. Vi regner med mye trafikk (syklister i løypa) og så tar vi en nøye titt på søndag når proffene kjører som viser oss hvordan det skal gjøres.

Målsetning Roubaix

Vi skal sykle distansen samlet og sjekke hvorvidt det er mulig å komme gjennom sektorene uten stopp/uhell. Slutt-tid ca 5:30. På søndagen kommer vi til å sitte ved langsiden i Velodromen i Roubaix og følge rittet via storskjerm og se spurten live.

Dekkvalg

Vittoria Open Pave 27mm og Specialized Roubaox Pro 28 mm. 6 bar foran og 7 bar bak + 2 slanger hver.

2015: Kort resyme
koppenberg-2

Vi ankommer på torsdag og skrur sammen sykler og tar en testtur.

Fredagen brukes til en gjennomkjøring som inkluderer Eikenberg, Mollestraat, Taijenberg og opp Koppenberg. Det er ikke mulig å komme opp Koppenberg pga. gjørme og vann med vanlig dekktrykk, bakhjulet sklir ut når vi er på det bratteste.

Ut av pedalene og når vi står i bakken med sykkelsko sklir vi bakover og nedover Koppenberg. Det er som å gå oppover en isbelagt bakke! Erik skal opp, trår til og går i bakken, med ankelskade. Krise!

Vi setter kursen mot apoteket og henter painkillers (Erik) deretter henter vi startnummeret i Ouudenvarde. Her finnes også sykkelmuseet som gir innblikk i rittets 100 års historie.

Dette anbefales! En kuriositet: Det var mulig å sykle på spinningsykkel her som simulerte brostein. Det ristet bra.

treningopp_koppenberg

Selve rittdagen

Meget godt organisert ifra rittarrangøren. Vi ankommer syklende ifra gården som vi bor på. Startslot er mellom 0700 – 0900.

4 grader ved start og regn. Belgierne og andre som deltar er her for å gjennomføre, ikke for å slå rekorder. Dette er mulig i bakkene (Hellingen) hvor tiden starter i bunn av bakken og stopper på toppen. Arrangøren har også montert video-opptak slik at du kan se deg selv i alle bakker.

Halvveis i rittet er vi tilbake ved start, der lunch inntas i en hustrig tone.

Du blir varm opp bakkene og godt nedkjølt nedover og bortover. Det blåser friskt og regnet gir seg ikke.

Ut på neste sløyfe

Vi kjører etter 6 km rett inn i Koppenberg med 22 % stigning. Ja dette vet vi er heftig! Ikke mulig å kjøre helt opp pga. mange i bakken/gjørme og vann. Deretter følger en rekke brostenspartier og bakker.

Før Oude Kwaremont er det en lang nedoverbakke med brostein. Her står ryttere på begge sider og skifte slanger. Flasker og annet ligger strødd. Inn i Kwaremont, seig som bare det.

Opp på toppen ned til venstre langs ned en gangvei, da ser vi en åsrygg som dukker opp på høyre side. Ja dette er Paterberg. Kjører ned til bunn og veien stikker til høyre 90 grader. Ikke mulig å tjene noe fart her. Mange syklister har ikke valgt å gire ned før man går inn i bakken og de står febrilsk på begge sider og girer ned.

Det ser ut som om bakken stiger rett til himmelen dekket med brostein. Midt i bakken er det ett lie platå, de fleste har fått nok, de andre fortsetter videre, sakte, sakte … Ferdig med Paterberg er det inn og ut på gangveier og deretter siste etappe på veidekke inn til Ouudenvarde. Belgiske veier er litt skumle da veisperringer / betongelementer er i knehøyde. Vi kjører i rekker og ser ikke hva som skjer før en uoppmerksom belgisk rytter foran oss tryner ned i en veisperring. Allt ok, han kommer seg på beina igjen.

Målgang er noen kilometer ifra bykjernen. Vel i mål sykler vi ikke inn til byen for noen forfriskninger. Vi sykler raskeste vei hjem til gards. Erik har fullført selv med ankelskade, avrevne leddbånd. En Frøyer gir seg aldri! Well done!

Søndagen – Proffrittet

Vi vet hvor det er smart å sykle for å rekke over flere steder i løypa. Ut på sykkelen og ned til Eikenberg, så Kanarienberg og til slutt Taijenberg. Belgiere i ekstase alle steder. Sykkelfest!

Rett tilbake til gården når hovedfeltet har passert. God lunch med finalen på TV og jubelen står i taket når Kristoff vinner !!! Vertskapet spanderer overraskelse. Vi feirer med en bedre middag i Oudenvarde og Belgierne (høflige som de er) gratulerer oss uoppfordret med seieren, kommer bort til bordet som selvfølgelig har norske flagg

Det er nesten som om de mener at vi har bidratt til Kristoff sin seier? Uansett hyggelig er det.

ronde2015winners

En meget fin sykkeldag og sykkelferie.

Mvh

Øyvind