|

Finn tok Birken-merket – med kreft

Finn Aslaksen (til venstre foran) bruker Birkebeinerrittet som treningsinspirajson for å holde sykdommen i sjakk, Til høyre for han står Jonas Nermoen, som var raskest av alle i Gravel-klassen. Helt til høyre Dagfinn Bang-Johansen, primus motor bak fellesopplegget til og fra rittet,

Mange frøyere syklet raskt under lørdagens Birkebeinerritt, men den største prestasjonen stod Finn Aslaksen for – i sitt 24 ritt.

Finn fyller 70 år i neste måned og kom i mål på 4.31.45. Med det klarte han merket for 22 gang. Selv om tiden var ca en time dårligere enn tidligere resultater, har han all grunn til å være fornøyd.

Frøy-veteranen fikk nemlig kreft for to år siden, og har vært gjennom både operasjon, cellegiftbehandling og hormonbehandling. Han har fått beskjed om at kreften neppe forsvinner, men behandling og trening holder den i sjakk.

Sondre Rokke tok en sterk 6 .plass i eliteklassen. Foto: Elisabeth Berger

– Jeg forsøker å trene tre-fire ganger i uka, men de bakkedragene jeg før sykdommen brukte ti minutter på, må jeg nå ha 12-13 minutter for å gjennomføre. Jeg trener også mye intervall. Rikshospitalet i Danmark har en teori om at slik trening bremser utviklingen av kreften, og for meg ser det ut til å være slik, sier Finn Aslaksen.

Han bruker Birken som motivasjon, og setter også pris på det sosiale bussen fra Frøy skaper.

– Dette opplegget er fabelaktig. Vi sover oss opp til start, og har det hyggelig med pizza på Lillehammer før vi drar ned. Dagfinn Bang-Johansen og de andre som står bak fortjener masse ros, sier Finn Aslaksen.

Raskeste Frøy-syklist fra Rena til Lillehammer var Sondre Rokke, som ble nummer 6 i eliteklassen med tiden 2.40.38.5. Ikke langt bak kom Henrik Farstadvoll, som ble nummer 14 med 2.42.23.2.

Jonas Nermoen viser fra medaljen som vinner av GravelBirken. Foto: Frøydis Nermoen

En knallsterk prestasjon stod også Jonas Nermoen for. Han var klart raskest i den nyopprettede All Road (dvs Gravel)-klassen med tiden 2.50.48. Mange frøyere syklet her, med gode resultater.

IF Frøy var representert også i UltraBirken og UngdomsBirken. Spesielt hyggelig var de at flere av de yngste stilte til start. Emil August Longva ble nummer to i menn 15 år, mens Petra Rønning tok tredjeplassen i kvinner 15 år.


Alle resultatene finnes her.

Finn Aslaksen i aksjon i et tidligere Birkebeinerritt. Til sammen har han deltatt 24 ganger og tatt 22 merker. Foto: Geir Olsen