Ble klubbmester – og la opp

– Takk for meg, sa Phan Åge Haugård etter å ha blitt klubbmester i IF Frøy tirsdag kveld. Nå legger han ifølge ham selv opp den aktive syklingen for å prioritere utdannelse.

Toppbilde: Phan Åge Haugård passerer mållinja i et temporitt for siste gang som aktivt – ifølge ham selv. Nå skal utdannelse prioriteres.
Foto © Jørn Michalsen

tempo_liste
Vinner Phan Åge Haugård (til venstre) og Halvor Tandrevold giliste godt etter temporittet i klubbmesterskapet. Halvor ble nummer to på tempoen, åtte sekunder etter Phan Åge.
Foto © Jørn Michalsen

Til tross for at Phan Åge bare er 22 år, kan han se tilbake til en lang karriere som en av Norges mest lovende ryttere.

Han har hatt Frøy som klubb helt siden at deltok i sitt første ritt for 12 år siden – med unntak av ett år i Asker.

NM-gull i tempo

Han huskes fra da han spurtslo Mark Cavendish i Oslo Grand Prix, men det sportslige høydepunktet var nok likevel da han ble norsk mester i tempo for juniorer i 2010. At han tillot seg å bruke mesterdrakten han fikk etter den triumfen i det som skulle bli hans siste konkurranse – iallfall inntil videre – var derfor på sin plass.

Det var også som det skulle være at den siste triumfen kom i tempoløypa fra Tusenfryd til Hauketo, der Phan Åge har lagt ned tusenvis av treningstid og også syklet mange ritt. At pappa Iver kom rett bak i bilen, var også naturlig. De to har jobbet tett sammen i hele Phan Åges karriere.

Studerer ved Universitetet i Ås

Nå skal 22-åringen fullføre utdanningen ved Universitetet i Ås, og neste vår må han ta fag som betinger at han er tilstede ved skolen. Det lar seg dårlig kombinere med treningssamlingen om vinteren og internasjonale sykkelritt hele sesongen.

Takker Frøy

– Jeg vil takke for at jeg har fått lov til å sykle for Frøy og støtten jeg har fått fra klubben og medlemmene. Jeg har hatt mange flotte opplevelser og mange gode minner. Nå skal jeg prioritere utdanningen, men håper jeg også i fremtiden kan bidra i klubben. For eksempel digger jeg ungene i Frøy Kids, fortalte Phan Åge etter rittet.

Frøys leder Jørn Michalsen sier det står respekt av Frøy-Bianchi-rytterens avgjørelse, selv om det naturligvis er synd at en sportslig bærebjelke som han legger opp.

En god representant for klubben

– Phan Åge har alltid representert klubben på en god måte, og vil bli savnet i feltene rundt om i sykkel-Norge. Han er en sympatisk og fornuftig kar, som viser omtanke for lagkamerater, konkurrenter og klubben. Det forteller mye at han under fellesstarten i forrige uke ventet nesten en time og tok i mot siste rytter som kom i mål i klubbbesterskapet, sier Michalsen.

Han er sikker på at Phan Åge fortsatt vil få glede av å sykle med god venner i Frøy – og vet at det alltid vil finnes en konkurransesykkel for ham om lysten til de virkelig tøffe rittene skulle komme tilbake.

Relatert innhold