Årsberetning Landevei elite 2015

Laget for 2015 så meget sterkt ut, mange unge ryttere skal kjøre neste sesong. Laget signerte også sin første utenlandske rytter (Damien Garcia fra Frankrike flyttet til Oslo i vinter).

Toppbilde: Jon Breivold passerer Tjeldsundbrua under Arctic Tour 2015.
Foto © Kyrre Rørstad

Laget 2015 besto av Jon Breivold, Oddbjørn Klomsten Andersen, Anders Kristoffersen, Anders Oddli, Anders Røe, Henrik Evensen, Nikolai Tefre Lunder, Halvor Tandrevold og Damien Garcia.

Sterkt på Mallorca

Årets sesongstart var lagt til Mallorca hvor Frøy-Bianchi fikk muligheten til å delta på Mallorca Challenge. Dette var fire enkeltstående ritt med mulighet til å bytte ryttere hver dag. Mange store lag stilte til start med både Valverde og Cavendish på startstreken. Mallorca var et av mange store ritt vi hadde fått muligheten til å delta på, og Frøy hadde kommet med på ritt andre lag drømmer om.

Anders_Oddli_dag2_1
Anders Oddli sikret seg tre norske NM-titler i bane tidlig på året i 2015.

Rett i forkant av Mallorca markerte vi oss også meget sterkt under NM på bane som gikk i Polen. Totalt ble det tre NM-gull på Anders Oddli. Både poengløpet, sammenlagt og 4000 bane vant han klart, og flere sølvmedaljer ble det også.

Anders ble intervjuet på både TV2 og NRK som begge hadde reportasjer i sine sportssendinger på tv. Han markerte seg også sterkt under EM senere på året og etter NM reiste Anders ned til Mallorca hvor han ble topp 20 på andre dag.

Tre ganger på podiet

Da hadde rytterne fra Frøy-Bianchi alt markert seg. På første etappe dro Damien Garcia til og gikk i brudd, der ble han liggende hele dagen og det var mye snakk om Frøy på rittet som ble sendt på tv. Totalt tre priser tok Damien med seg, og Frøy-Bianchi var beste lag av samtlige. Ikke dårlig med Movistar og andre store profflag til stedet.

Henrik_bredde
Henrik Evensen vant spurtprisen på siste etappe av Mallorca Challenge.

Tredje etappe ble en tung dag med velter og problemer for våre syklister, men vi kom sterkt tilbake siste dag. Henrik Evensen var veldig aktiv og kunne innkassere spurtrøya. Ikke dårlig når vi vet at Mark Cavendish stilte til start. Henrik beskrev dagen som sin beste på sykkel noensinne.

Tredje tur til Taiwan

I 2015 tok laget nok en gang turen til Taiwan for å kjøre det prestisjetunge rittet Tour de Taiwan.

Dette var tredje gang at gutta var med her, og som i de tidligere deltakelsene markerte vi oss bra. Laget er godt kjent og har mange tilhengere som følger det, under rittet i Taiwan men også resten av sesongen.

Dette er absolutt et av de største rittene på Asia-touren. Gutta reiste ned noen uker før rittet for å klimatisere seg mot mat og tidssone.

Laget i 2015 besto av Halvor, Anders K, Damien, Jon, Nikolai, og årets deltakerliste var som vanlig sterk med lag fra USA, Australia, England og Tyskland. Gutta markerte seg sterkest på den første etappen som går i Tapei med en 6 plass til Nikolai, dette innebar igjen verdifulle UCI poeng som Norge trenger for å få ryttere med til VM.

Tøft under NM

NM 2015 ble kjørt på Lillehammer i meget tøffe løyper, dette skulle merkes og gutta fikk det tungt. På U23 fellesstart stilte vi med et sterkt lag med 3 ganger Anders, Henrik og Jon. Vi hadde håper å kjøre om medaljer, men klarte ikke å markere oss som planlagt, vi endte opp med 16. plass for Anders K, og en 19. plass for Jon. På tempo kjørte Halvor sterkt, og fikk en flott 15 plass.

I gaterittet var det Henrik som var vår bestemann med en flott 12 plass, Henrik var fint med hele rittet men fikk det tøft i den harde spurten.

Her kom for øvrig Trond Håkon Trondsen (som kjører for Sparebanken Sør) på en 7 plass og Magnus Børresen (som kjører for Coop Østerhus laget) på en 10 plass, så med 3 ryttere helt i toppen ble dette vår beste dag.

Den avsluttende fellesstarten som gikk direkte på tv viste seg å bli et meget hardt ritt i en meget tøff løype. Kun 17 ryttere kom til mål av nærmere 200 startende. Under hele rittet kjørte Jon fantastisk og endte på en 15 plass.

Fikk kjøre Arctic Race – til slutt

Som siste ritt i sesongen 2015 fikk laget mulighet til å delta på Arctic Tour of Norway. Rittet hadde vi først kommet med på, men så fikk vi kontra om at likevel ikke fikk kjøre. Iherdig jobbing med klagebrev til ASO gjorde at Frøy-Bianchi likevel fikk klarsignal til start. Rittet gikk direkte på TV2 og vi fikk muligheten til å markere Frøy som sykkelklubb på en unik måte.

Laget som stilte til start var Jon, Oddbjørn, Anders K, Henrik, Halvor og Anders R. og skulle sykler 700 km fordelt på 4 harde etapper. Rittet ble avsluttet med en spektakulær etappe i Narvik.

Dessverre måtte Anders R og Halvor bryte rittet, Anders med store mageproblemer og Halvor grunnet en trøblete rygg. Selv med fire ryttere klarte Frøy-Bianchi å markere seg.

Arctic-Haakon
Frøy markerte seg på flere måter under Arctic race. Her er en aktiv Haakon Selje i aksjon.
Foto © Kyrre Rørstad

Det skulle vise seg å bli Jon sitt store ritt. Han tråkket til allerede på første etappe og gikk tidlig i brudd, her ble han liggende hele dagen og på det meste hadde de nesten 8 minutter. Andre etappe ble roligere for Frøy-gutta, vi ble liggende i hovedfeltet mesteparten av dagen og klarte ikke hevde oss i spurten som planlagt.

På etappe 3 var det igjen klart for Sirkus Jon. Han tro til igjen og gikk i brudd. Igjen ble de liggende ute hele dagen og Jon hang nesten med helt opp siste bakken til mål.

Siste etappe hadde en av de mest utrolige avslutninger inne i Narvik sentrum, rytterne som til daglig kjører Tour de France uttalte at de aldri hadde vært med om noe lignende. Arctic ble en fantastisk opplevelse for gutta, fire etapper med fantastisk stemning og vær, mens Frøy bannerne vaiet på tv.

Andre høydepunkt og resultater fra sesongen
  • Anders Oddli: Tre gull og tre sølv under NM Bane
  • Nikolai Tefre Lunder: 13. plass andre etappe Polen Rundt
  • Damien Garcia: 7. plass bakketempo Polen Rundt
  • Anders Kristoffersen: 5. plass på andre etappe Tour Estonia
  • Anders Kristoffersen: 7. plass sammenlagt Tour Estonia
  • Frøy Bianchi: 3. plass lagkonkurransen Tour Estonia

Frøy Bianchi avsluttet som vi startet med sterke resultat på bane. Iseptember deltok Anders Oddli på UCI kategori 1 baneritt i Dudenhofen Tyskland, i meget sterk konkurranse tok han en 8 plass i omnium.

En stor takk rettes til klubbens og lagets sponsorer, Bianchi med sykler, Sørensens Sykler med dekk og slitedeler, Invers og Spuik med drakter, tempohjelm og briller, Compex med stimulering av muskulatur og til slutt Squeezy som har levert ernæring.

Da det ikke har vært mulig å sikre finansielle sponsorer er det besluttet at laget legges ned etter sesongen 2015.

Til slutt vil jeg rette en stor takk til Carl Erik Pedersen. Som trener og sportslig leder har han hevet laget til nye høyder, han har gjort en fantastisk jobb med gutta både på laget og med våre rekrutter. Carl Erik fortsetter nå som landslagstrener for de norske damene.

Espen Hillmann,
leder landeveiskomiteen