Tess (13) vil bli best i verden

Tess i høyt svev under Norgescupen i Hafjell. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby

Gravitygruppen i IF Frøy vokser stadig. En av de unge deltakerne regnes blant Norges største talenter. I sin siste utgave brukte Fri Flyt åtte sider på Tess van Weerdhuizen.

Magasinet Fri Flyt bruker åtte sider på en reportasje om Tess i forrige nummer.

I artikkelen med flotte bilder av fotojournalisten Sigurd Ekeli Grimsby legger ikke Tess skjul på at målet er å bli verdensmester. Hun matcher allerede de beste seniorsyklistene i utfor i Norge.

Under årets kvalifisering i NM var hun kun ett sekund bak en av verdens beste kvinnelige utforsyklister, Mille Johnset. Det var hele 48,1 sekunder foran andreplassen i egen klasse, forteller Fri Flyt.

Tess fant interessen for utfor gjennom storebror Mees. Far Eelco startet Gravitygruppen i IF Frøy, og er nå primus motor og trener. Sist helg var han rittleder da IF arrangerte Norgescup i utfor i Hafjell.

Målet for Tess er å bli verdensmester i utfor. Dit er det langt fram og vil kreve stor innsats av henne og støtteapparatet. Ikke minst betyr det mange konkurranser rundt om i Europa, ikke minst for å få jevnbyrdig konkurranse

– Tess snakker om å bli verdensmester hver eneste uke. Det er det hun vil, og vi skal gjøre det vi kan for å hjelpe henne dit. Til høsten begynner hun på Wang Ung videregående, og fra neste år blir det europacup. Da vil hun konkurrere på et enda høyere nivå, og reise rundt i Europa for å møte de beste, sier mor Marlou, som også er engasjert i syklingen.

Tess ble kåret til «Rookie of the Year» undet B-Rage Sessions i Trysil i fjor. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby

Foreldrene er også opptatt av en 13-åring skal få lov til å være nettopp det – en 13-åring.

– I denne idretten kan presset bli veldig høyt, spesielt når man skiller seg ut i ung alder. Når man begynner å konkurrere, følger det med mye stress og forventninger, sier Eelco til Fri Flyt.

Eelco er levende opptatt av gravity – det vil si enduro og utfor, og har sterkt bidratt til å skape en stor og voksende gruppe i IF Frøy. For de aller fleste er sykkelgleden det viktigste.

– Vi har et tilbud til de som ikke synes rundbanesykling er noe for dem. Det gjør at flere får et sykkeltilbud i IF Frøy. Vi ser at stadig flere ønsker å bli med oss – fra unge gutter og jenter til eliteutøvere, forteller han.

Eelco har også tanker om ungdomsritt i enduro i Østmarka, men det er en prosess som krever godkjenninger som foreløpig ikke er på plass.

Er du eller noen du er foreldre til interessert i å sykle enduro eller utfor? Ta kontakt med Eelco på epost enduro@froy.no.

Artikkelen om Tess ligger også på nettet. Har du abonnement på Terrengsykkel.no kan du lese den her.