Positive signaler i behovsplanen for idrett i Oslo

Etablering av fast rundbanetrase er blant de prioriterte tiltakene i behovsplanen for idrett. Bildet er fra Oslo terrengsykkelfestival i juni 2024. Foto: Ingrid B. Helljesen

Oslo kommunes nye behovsplan for idrett viser at kommunen endelig har forstått behovet for sykkelanlegg. «Det er et byomfattende behov for sykkelanlegg» er en setning som går igjen i det omfattende dokumentet.

Behovsplanen for idrett i Oslo fra 2025 til 2034 er et dokument på 158 sider. Det er positivt at sykkel nå også får plass her.

Planen for periden 2025 til 2034 ble lagt fra av byrådet i dag 25. september, og vil bli endelig vedtatt før jul. Det er en oppdatert versjon av tidligere planer.

IF Frøy har brukt mye energi på å få fram våre ønsker og behov i planen. Det vises til en viss grad i planen. Det er iallfall stor fremgang fra planene for noen år siden, da det ble fastslått at anlegg for sykkel ikke var en del av behovsplanen.

Planen er delt inn i geografiske soner, hvor bydelene Østensjø, Søndre Nordstrand og Nordstrand er sone Sør.

For bydel Østensjø slås det fast at det er behov for å etablere en pumptrack og/eller BMX-bane i området, og at dette bør prioriteres. Flere sykkelløyper i bydelen bør også prioritere , ettersom det er et aktiv sykkelmiljø her. Det slås også fast at det bør etableres en rundbanetrase i bydelen. Den vil øke kapasiteten og avlaste det øvrige stinettet i Østmarka, mener kommune.

IF Frøy er i gang med konkrete tiltak for å få etablert denne traseen, og jobber også med pumptrack og BMX-anlegg.

For bydel Søndre Nordstrand sier behovsplanen at et rulleskianlegg kombinert med sykkelanlegg bør prioriteres. IF Frøy ønsker å bruke Grønmo til sykkelaktivitet, blant annet i form av trase for landeveissykling for barn og ungdom.

I behovsplanen legger Oslo kommune vekt på at anlegg skal være egnet for egenaktivitet. Kommunen trekker fram sykkelanlegg som egner seg godt til dette.

Blant andre sykkelanlegg som skal utredes i henhold til planen er Huken pukkverk i Groruddalen. Selv om dette er utenfor IF Frøys primærområde, er vi til en viss grad engasjert også her – sammen med andre sykkelklubber og idrettslag.

– IF Frøy er glad for at sykkelsport nå tas for alvor også når det snakkes om idrettsanlegg. Styret vil gå gjennom planen og se om det er hensiktsmessig med kontakt med politiske partier for å få den enda bedre før den vedtas i bystyret. Vi vil også samarbeidet med Bymiljøetaten og politikere slik at planene blir en realitet så fort som mulig, sier daglig leder Jørn Michalsen.

Hele behovsplanen kan leses her.